dilluns, 25 de febrer del 2013

CASSOLA DE TROS DE LA FULIOLA

La "Cassola de Tros" és un plat típic de les Terres de Ponent. El seu origen ve del temps en que els pagesos treballaven de sol a sol i com que no tenien medis de transport, al migdia es quedaven a dinar al camp. De casa s'enduien el tall que moltes vegades era porc de la tupina (confitat amb oli) i del tros agafaven el que trobaven com ara caragols, espinacs, albargínies, etc. Es reunien tots els veïns, ajuntaven tots els ingredients i entre tots feien la cassola. Hi ha contrades que l'anomenen "Catxipanda".

Avui  us explicaré la cassola que ahir va fer  l'Antonieta per la colla (jo feia d'ajudant).

Ingredients per 16 persones:

  • 3,5 kg. de caragols
  • 2 conills 
  • 2 kg. de llonganissa 
  • 1 kg. de costella de porc 
  • 1 kg. de cansalada del "pitillo" (seca) i tallada a trossets petits
  • 3 pots de rovellons
  • 1 l. de vi blanc
  • 1 kg. de tomata natural triturada
  • 1 kg. de cebes
  • 1 cabeça d'alls
  • Julivert
  • 1 l. de caldo de pollastre
  • Colorant
  • Tabasco (en comptes de bitxo)

Per la picada
  • 1 cabeça d'alls
  • Julivert
  • 150 gr. d'ametlla


Elaboració:

  1. Netejar ben nets els caragols. Posar-los en una cassola a foc lent, perquè surti la banya (sense aigua). Anar sacsejant el bol  fins  que els caragols es vegin morts. Tirar-hi sal i apujar el foc. Anar sacsejant la cassola per tal que la baba del propi caragol es vagi barrejant i serveixi d'aigua per coure'l. Quan estiguin cuits escorre'ls i reservar.
  2. Tallar el conill, la llonganissa i la costella a trossos petits i fregir-los per separat en una paella. A mig coure  treure'ls i reservar cada tipus de carn en un estri diferent.
  3. Triturar la ceba i fer-ne un sofregit. A mig coure afegir els alls i el Julivert també triturat. Quan ja està quasi fet tirar-hi la tomata, el vi i el tabasco. 
  4. Incorporar a la cassola el conill i la costella. Al cap d'una mica la llonganissa. A continuació la cansalada i els caragols. Finalment els rovellons. 
  5. Agregar el caldo i el colorant.
  6. Fer la picada amb tots els ingredients i incorporar-la a la cassola.
  7. Deixar que faci xup-xup a foc lent fins que estigui cuita.


A la taula i a assaborir-la que queda boníssima!!!


dissabte, 23 de febrer del 2013

CARXOFES AMB PORROS I BACÓ




Foto Gemma Codina

Avui, de cop al matí, he anat al mercat a comprar verdura. Entre els productes de temporada que venien hi havia carxofes i porros. Tant una cosa com l’altra feien molt de goig i he pensat que per dinar faria “Carxofes amb porros i bacó”.
¿Sabíeu que tant el porro com la carxofa tenen propietats laxants, es a dir, que poden millorar la funció intestinal? I que a més a més una ració de carxofa (150 g) aporta 14,1 g de fibra dietètica? (diàriament se n'ha  de consumir de 25 a 30 g).

Ingredients:

  • 1 kg. de carxofes
  • 2 porros tallats a rodanxes (la part blanca)
  • 1 ceba
  • 2 cullerades d'oli
  • Una mica de sal
  • 1 pastilla de caldo de verdures


Preparació:

  1. Treure les fulles de les carxofes fins arribar al cor.
  2. Posar-les a bullir amb aigua salada fins que siguin cuites.
  3. Escorre les carxofes i guardar l'aigua de cocció.
  4. Fregir els porros i la ceba a rodanxes a foc lent en una cassola. 
  5. A meitat de cocció posar-hi el bacó tallat a quadradets.
  6. Quan estigui tot cuit afegir la carxofa i una mica de caldo que hem reservat al que hi haurem afegit la pastilla de caldo.
  7. Deixar que bulli 3 minuts i ja està fet.



dimarts, 19 de febrer del 2013

LLOM DE PORC AMB GAMBES


Foto de Gemma Codina


Avui us explicaré una recepta que em va explicar la meva amiga Antonieta i que queda boníssima. El llom sembla que fos gambes de tant bon gust que agafa. 







Ingredients:

  • 8 talls de llom tallat doble
  • 8 gambes
  • Oli
  • Farina
  • 1 ceba grossa
  • 1 pastanaga
  • 1 cullerada de salsa de tomata
  • Caldo de pollastre
  • Conyac
Per la picada:
  • 10 ametlles torrades
  • 2 galetes maries
  • 2 alls

Elaboració:

  1. Salar, enfarinar i fregir el llom. Col·locar-lo en una safata que pugui anar al forn.
  2. Enfarinar les gambes i fregir-les al mateix oli. Posar-les damunt el llom.
  3. Fer un sofregit de la ceba i la pastanaga ratllada. Quan estigui quasi fet afegir la salsa de tomata i deixar-ho coure una mica més.
  4. Fer una picada amb les maries, les ametlles i els alls.
  5. Afegir la picada al sofregit juntament amb una mica de caldo de pollastre.
  6. Abocar tota la barreja damunt el llom i les gambes. Afegir caldo fins cobrir-ho.
  7. Posar-ho al forn a 200º fins que el suc s'hagi reduït a la meitat. 





dilluns, 18 de febrer del 2013

PASTÍS DE MADUIXES AMB NATA


Foto de Gemma Codina
A començament de febrer va ser l’aniversari de la meva filla i com cada any, entre les dues vàrem elaborar el pastís.
Aquesta vegada  el vam fer de maduixes amb nata. Sona bé no?!?
Doncs bé, ja que ens va quedar amb molt bona presentació i que tothom ens va felicitar, tinc el gust d’explicar-vos com el vam fer.


Ingredients:

  • 1 pa de pessic
  • 200 grs. de maduixes
  • 400 dl. de nata muntada ensucrada
  • 400 cc. de gelatina de maduixa 

Elaboració:

  1. Rentar, escórrer i laminar les maduixes
  2. Tallar el pastís en dues parts per farcir-lo, humitejar-lo amb almívar.
  3. Barrejar la meitat de la nata amb la meitat de les maduixes i posar la barreja damunt el tros  de sota. Tapar el pastís amb l'altre tros.
  4. Fer la gelatina tal com indica les instruccions de la caixa (jo vaig utilitzar la marca Royal)
  5. Distribuir la resta de maduixes  damunt el pastís i pintar-lo amb gelatina quan aquesta encara no hagi quallat. Posar-lo una estona dins la nevera i després tornar-lo a pintar i tornar-lo a posar dins la nevera.
  6. Quan la gelatina sigui semi-líquida repartir-la sobre el pastís i posar-lo un altre cop a la nevera fins que hagi quallat del tot.
  7. Per últim distribuir la resta de la nata pels costats de pastís.

Bon profit!!!!

dimarts, 12 de febrer del 2013

PASTÍS DE PA DE MOTLLE

Fotografia de Gemma Codina
Bé, ha arribat el dia en que penjaré la meva primera recepta.
El dissabte passat vaig tenir convidats a casa i no sabia que fer d'entrant. Disposava de poc temps per estar a la cuina, necessitava alguna cosa que es pogués preparar abans.
A la fi se'm va encendre la llumeta i vaig pensar: "Ja ho sé,  faré  el PASTÍS DE PA DE MOTLLE".
Aquell dia, abans d'anar a treballar, el vaig començar a  preparar. Per la tarda tan sols em va quedar guarnir-lo.
El van trobar boníssim!!!,  no en va quedar ni una engruna.

Us explico com es fa.

Ingredients:

  • 16 llesques de pa de motlle sense crosta
  • 1 pot de salsa de tomata
  • 2 o 3 llaunes de tonyina amb escabetx (sinó posar-hi ketchup)
  • Maionesa

Elaboració:
  1. Posar paper d'alumini sobre una safata, fer que en sobri pels cantons ja que al final em d'embolicar tot el pa.
  2. Sobre l'alumini disposar 4 llesques de pa, formar una filera sense separacions i sucar-les amb força salsa de tomata i damunt posar-hi tonyina esmicada.
  3. Anar fent sostres, l'última filera de pa deixar-la sense sucar.
  4. Embolicar-ho amb el paper d'alumini i posar-ho a la nevera amb un pes a sobre per tal que quedi ben premsat (jo vaig posar-hi dos llibres ben gruixuts, no tenia res més). Tenir-li 3 o 4 hores.
  5. Finalment adornar-ho amb el que vulguem. En aquest cas jo hi vaig posar escalivada de pebrot, paté d'olives negres i olives verdes  farcides.


dilluns, 11 de febrer del 2013

PRIMERA ENTRADA


Hola em dic Montse i aquesta és la meva primera entrada al meu bloc.

Des de ben petita sempre m'ha cridat l'atenció la cuina.

Tenia una padrina, la padrina Lluïsa, que era molt bona cuinera i em sembla que d'ella he heretat aquesta afició per la gastronomia i pel menjar bé.

A mi no sols m'agrada fer plats  sofisticats sinó que, amb el que realment gaudeixo és fent la cuina del dia a dia.

Gràcies per visitar la meva pàgina,



 hi sou tots molt benvinguts!!!