dilluns, 4 de març del 2013

SALSA PELS CALÇOTS

Ahir ens vam reunir els amics de l'institut i vam fer una calçotada.
L'origen dels calçots fou a Valls a finals del segle XIX. Un pagès d'aquesta població, Xat de Benaiges,  va descobrir que si es plantava una ceba blanca,  es deixava mig colgada i a mesura que creixia es tapava amb terra,  donava lloc a una ceba més bulbosa i suau, el calçot. L'acció de tapar amb terra el bulb de la ceba rep el nom de calçar, d'aquí ve el nom de calçot.
Els calçots s'escaliven i sense treure la pela cremada es posen sobre la taula damunt una teula per mantenir l'escalfor.
Cada comensal es pela els calçots,  els suca a la salsa i se'ls menja. Per no embrutar-se es fan anar pitets.
Es compta 20-25 calçots per persona.
La recepta de la salsa és la següent:

Ingredients per 100 calçots:

100 gr. d'ametlla torrada
50 gr. d'avellana
3 tomates madures 
1 pebrot vermell 
6 alls 
1 culleradeta de cafè de pebre roig sense picar
3 cullerades soperes de vinagre
250 ml d'oli d'oliva
1 llesca de pa fregit
2 nyores
Sal


Elaboració:

Pelar les ametlles i les avellanes i triturar-les amb la picadora.
Escalivar les tomates, els pebrots i els alls.
Bullir les nyores i rascar la polpa.
Fregir la llesca de pa.
Posar tots els ingredients en un bol i triturar-los amb la batedora.
Si veiem que queda la salsa massa espessa afegir oli.

Què us ho passeu molt bé!!!

2 comentaris:

  1. Montse,probare de fer aquesta salsa,ya que de aquí a 15 dies fem calçotada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que va quedar força bona. Els calçots van quedar boníssims tenint en compte que de tots els que érem ningú n'havia cuit mai.

      Elimina