Ahir ens vam reunir els amics de l'institut i vam fer una calçotada.
L'origen dels calçots fou a Valls a finals del segle XIX. Un pagès d'aquesta població, Xat de Benaiges, va descobrir que si es plantava una ceba blanca, es deixava mig colgada i a mesura que creixia es tapava amb terra, donava lloc a una ceba més bulbosa i suau, el calçot. L'acció de tapar amb terra el bulb de la ceba rep el nom de calçar, d'aquí ve el nom de calçot.
Els calçots s'escaliven i sense treure la pela cremada es posen sobre la taula damunt una teula per mantenir l'escalfor.
Cada comensal es pela els calçots, els suca a la salsa i se'ls menja. Per no embrutar-se es fan anar pitets.
Es compta 20-25 calçots per persona.
La recepta de la salsa és la següent:
Ingredients per 100 calçots:
100 gr. d'ametlla torrada50 gr. d'avellana
3 tomates madures
1 pebrot vermell
6 alls
1 culleradeta de cafè de pebre roig sense picar
3 cullerades soperes de vinagre
250 ml d'oli d'oliva
1 llesca de pa fregit
2 nyores
Sal
Elaboració:
Pelar les ametlles i les avellanes i triturar-les amb la picadora.Escalivar les tomates, els pebrots i els alls.
Bullir les nyores i rascar la polpa.
Fregir la llesca de pa.
Posar tots els ingredients en un bol i triturar-los amb la batedora.
Què us ho passeu molt bé!!!
Montse,probare de fer aquesta salsa,ya que de aquí a 15 dies fem calçotada.
ResponEliminaLa veritat és que va quedar força bona. Els calçots van quedar boníssims tenint en compte que de tots els que érem ningú n'havia cuit mai.
Elimina