Font: Web turisme Priorat |
Avui és el dia de la Truita amb suc a Ulldemolins (es fa un concurs de truites). Aquest és el poble de ma mare.
Ulldemolins pertany a la comarca del Priorat (Tarragona) i està situat a la Vall del riu Montsant, entre les vessants meridionals de la Serra de la Llena i els septentrionals del massís del Montsant. En aquests indrets hi ha nombrosos racons naturals de gran bellesa, als quals cal accedir-hi a peu (Font de la Gleba, Sant Bartomeu, el Toll de l'Ou, les Cadolles Fondes, ...).
Bé, tornem a la Truita amb suc. Aquest plat és típic d'Ulldemolins i de la comarca del Priorat. És una recepta de quaresma i es pot preparar de mil maneres (amb fesols o espinacs, amb els dos ingredients barrejats, s'hi pot incorporar bacallà, etc.).
Jo la faig com ma padrina i ma mare.
Per si us interessa podeu anar a degustar-la a la Fonda Toldrà, casa on va néixer ma mare i on ma padrina va començar a fer de fonda (hi anaven el mestre, el metge, ...). Posteriorment els tiets ja s'ho van agafar com el seu medi de vida i actualment ho porta la meva cosina Carme.
La recepta és la següent:
Ingredients per 4 persones:
600 gr. d'espinacs congelats300 gr. de fesols cuits i escorreguts
3 ous
3 o 4 alls i julivert
Oli d'oliva
2 cullerades soperes rasses de farina
Pebre vermell
1 vas d'aigua
1 vas de llet
Sal
Elaboració:
Sofregir un all tallat a quadrets, afegir els espinacs i els fesols i fregir-ho tot, fer una truita i deixar-la refredar.Mentrestant sofregir els altres 2 o 3 alls i unes fulles de julivert, també tot talladet; quan els alls agafin color tirar una cullerada o dues de farina, es deix rossejar, i llavors s'hi incorpora l'aigua freda; fer una mica de xup-xup i tirar-hi un pols de pebre vermell i sal.
Tallar la truita, ja freda, a trossos i posar-la dins el suc.
Deixarem que bulli una mica i finalment i afegirem la llet i que es cogui una mica més. Ha de quedar una salsa clareta.
Observació: En alguna recepta hi posa que els espinacs frescos s'han de murfir. Això vol dir amassegar-los, estrenyer-los amb les mans fins que facin suc. Jo quan ho veia fer a ma mare o a ma padrina m'imaginava que estaven rentant roba a mà.
Realment tot això que fas és per llepar-se els dits. Enhorabona!
ResponEliminaGràcies, la veritat és que em dones molts ànims.
EliminaMontse a part de coneixer una mica de historia de Ulldemolins m'has ensenyat una manera de fer la truita molt curiosa. El teu bloc m'encanta.
ResponEliminaBé, ja m'agradarà saber que tens a veure tu amb Ulldemolins. Ja parlarem demà. Gràcies.
EliminaGracies, m'has ajudat en un treball de l'institut, jo també vaig sempre que puc a Ulldemolins.
ResponEliminaLa meva padrina sempre les fa, a mi m'agrada fer-les (pero NO menjar-les)!